Pyszne kruche ciasteczka na Święta i każdy inny dzień
Posted 19 grudzień 2011 by
Servings:

Ingredients

Directions

Kruche ciasteczka, herbatniki domowego wyrobu, ważne żeby były cienkie i dobrze upieczone (ale nie spalone) Składniki: 0,5 kg mąki, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru kryształu (nie pudru), 3 żółtka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, znowu trochę zmieszać, a następnie wsypać cukier i zagnieść ciasto. Wałkować porcjami, podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy i wałka, aż do uzyskania cienkiego placka. Wycinać kształty foremkami, lub kwadraty, romby, trójkąty lub każde inne kształty. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Ja aby przyspieszyć proces wycinania, używam falistego radełka do cięcia ciasta i kroję placek na "prostokąty", dzięki czemu wychodzą jakby herbatniki. Następnie układamy ciasteczka na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ~ 170 - 180  oC, tak aby ciasteczka były dobrze rumiane przez ~ 15-25 minut. Każdy musi wypróbować temperaturę i czas w swoim piekarniku. Powodzenia!!!