Directions
Duże ogórki obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Wyciąć część z nasionami i zasypać trochę solą, aby zmiękły (wtedy dają się łatwiej i ciaśniej ułożyć w słoiku). Po ~ 2h odsączyć i ułożyć ogórki pionowo w czystych słoikach. W garnku zagotować zalewę z 1l wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 4 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka soli oraz przyprawy w/g własnych upodobań, a dobrze żeby były gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz lub/i papryka słodka lub/i curry, liście lub/i korzeń chrzanu, koper. Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki w słojach. Można dodać kminek jeśli ktoś lubi ;). Niektórzy piszą, aby zalać schłodzoną zalewą i tak się potem pasteryzuje, ale ja zalałam gorącą. Następnego dnia zapasteryzować przez ~ 10minut.