Latem pulchny omlet – naleśnik
Posted 7 lipiec 2011 by
Servings:

Ingredients

Directions

Taki naleśnik - omlet można zjeść z dowolnymi dodatkami, w/g własnego smaku. Zawsze są smaczne: na słodko, na słono, na ostro! porcja z 1 jajka Skład: 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, mleko. białko oddzielić od żółtka, białko ubić na gęstą pianę, a do żółtka dodać mąkę i po troszku dodawać mleka mieszając łyżką lub mikserem, tak aby uzyskać ciasto gęstości naleśnikowej, raczej bardziej gęste, a następnie dodać ubitą pianę i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oleju, aby patelnia była leciutko nasmarowana, a następnie wlać na patelnię ~ 1/2 lub 1/3 tej porcji ciasta. Po usmażeniu jednej strony, szeroką łopatką obrócić omlet na drugą stronę i dalej smażyć na złoty kolor. Na omlet można nałożyć dżem lub świeże owoce, krem typu Nutella. Taki omlet można jeść z wkładką mięsną lub z pieczarkami czy warzywami na ostro. Smacznego!!!