Wafelki – andruty mleczne

  • Posted on grudzień 7, 2010 at 21:47
Posted 7 grudzień 2010 by admin

Ingredients

Directions

Składniki:

grube wafle andruty suche (do kupienia w każdym sklepie lub markecie)

7  łyżek cukru

1/2 kostki masła śmietankowego

15-20 łyżek mleka

Proporcje można zwielokrotnić np.: x 2 na ~ 15 łyżek cukru, 1 kostkę masła i ~ 1litra mleka.

Składniki włożyć do szerokiego garnka i gotować. Trzeba upilnować moment zawrzenia mleka, aby nie wykipiało! Ważne jest, aby często mieszać, bo przygotowywana masa do przełożenia andrutów musi odparować i zgęstnieć. Kolor masy czym będzie gęściejsza, będzie zmieniał się z białego koloru mleka na coraz ciemniejszy żółtawy, a w końcu osiągnie kolor krówki mlecznej. W zależności czy wafle są cienkie czy grubsze, masa musi być odpowiednio rzadsza do wafli cienkich, a gęściejsza do wafli grubych. Gdy masa jest gęściejsza, trzeba intensywnie mieszać, aby uniknąć przypalenia. Masę należy ostudzić. Smarujemy kolejno wafle cienką warstwą i kładziemy suchy wafel na nałożoną masę. Wafle mogą być z dwóch andrutów lub trzech. Tych cieńszych można przełożyć 4 – 5  sztuk. Potem na wierzch kładziemy tacę lub deseczkę i obciążamy, aby warstwy docisnąć i zespolić ze sobą. Później kroimy w paski i na części lub w dowolne kształty.

  • Filed under:

Comments are closed.