Ingredients
Directions
Składniki:
grube wafle andruty suche (do kupienia w każdym sklepie lub markecie)
7 łyżek cukru
1/2 kostki masła śmietankowego
15-20 łyżek mleka
Proporcje można zwielokrotnić np.: x 2 na ~ 15 łyżek cukru, 1 kostkę masła i ~ 1litra mleka.
Składniki włożyć do szerokiego garnka i gotować. Trzeba upilnować moment zawrzenia mleka, aby nie wykipiało! Ważne jest, aby często mieszać, bo przygotowywana masa do przełożenia andrutów musi odparować i zgęstnieć. Kolor masy czym będzie gęściejsza, będzie zmieniał się z białego koloru mleka na coraz ciemniejszy żółtawy, a w końcu osiągnie kolor krówki mlecznej. W zależności czy wafle są cienkie czy grubsze, masa musi być odpowiednio rzadsza do wafli cienkich, a gęściejsza do wafli grubych. Gdy masa jest gęściejsza, trzeba intensywnie mieszać, aby uniknąć przypalenia. Masę należy ostudzić. Smarujemy kolejno wafle cienką warstwą i kładziemy suchy wafel na nałożoną masę. Wafle mogą być z dwóch andrutów lub trzech. Tych cieńszych można przełożyć 4 – 5 sztuk. Potem na wierzch kładziemy tacę lub deseczkę i obciążamy, aby warstwy docisnąć i zespolić ze sobą. Później kroimy w paski i na części lub w dowolne kształty.