zapiekanka

  • Posted on listopad 27, 2010 at 22:10
Posted 27 listopad 2010 by admin

Ingredients

Directions

składniki: 1 paczka makaronu spagetti, 0,5kg pieczarek, 30 dag cienkiej kiełbasy lub typu Żywiecka (można dodać wędzony boczek, plasterki szynki), 30 dag sera żółtego, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego i tłuszcz do podsmażenia.

Makaron gotujemy na twardo (nie można rozgotować), w tym czasie smażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę, oddzielnie na oleju lub maśle smażymy pieczarki umyte i pokrojone w grube plasterki, posypane solą i pieprzem do smaku. Ser żółty kroimy w plastry wielkości ~ 6 x 4 x 0,5 cm (oczywiście jest to wielkość poglądowa). Produkty układamy warstwowo w szerokim naczyniu. Na dno można nalać troszkę oleju, aby zapiekanka nie spaliła się od spodu. Potem kładziemy warstwę makaronu, podsmażonej kiełbaski, pieczarki, smarujemy warstwą koncentratu pomidorowego i układamy ser. Na wierzch znowu makaron, kiełbasę, pieczarki, na to koncentrat pomidorowy i ser. Można w trakcie układania warstw dosolić i popieprzyć do smaku. Naczynie przykrywamy i zapiekamy na kuchni lub w piekarniku. Można przemieszać. Zapiekamy do rozpuszczenia się sera żółtego i lekkiego podsmażenia zapiekanki. Można trochę posłodzić do smaku dla zrównoważenia smaku kwaśnego koncentratu pomidorowego.

Danie bardzo sycące, zawsze się udaje i smakuje.

  • Filed under:

Comments are closed.